Gostilna Florjančkov hram ima že zelo dolgo tradicijo, saj njen obstoj beležijo že v letu 1792. Včasih imenovana Pri Florjančku je bila furmanska gostilna, v kateri so se furmani s konjsko vprego spočili, nahranili konje ter uživali v že takrat prijetni domači postrežbi. Gostje so se poleg dobre hrane in postrežbe sproščali tudi s kartanjem, temu je bila namenjena celo kamra, ki se danes imenuje Florjančkova soba (del restavracije). Zraven gostilne je bilo tudi kegljišče na katerem danes stoji prav tako družinski hotel.

Leta 1846 se je v naši stavbi, kjer stoji gostilna, rodil Franc Levec, literarni kritik, zgodovinar ter urednik izredno poznanega osrednjeslovenskega literarnega mesečnika Ljubljanski zvon. Bil je reden gost in izredno rad se je v gostilni podkrepil z dobro hrano ter domačim vinom.

Še prej pa je v gostilno zahajal tudi France Prešeren (največji slovenski pesnik). Njegov stric je bil župnik na Ježici in tako-imenovani gospod Fig je zelo rad spil kapljico žlahtnega ter spregovoril kakšno besedo s prijazno in ustrežljivo takratno gospodarico. Po ustnem izročilu celo pravijo, da ji je zrecitiral tudi svojo takrat aktualno poezijo.

Iz roda v rod so gospodarji gostilne ohranjali koncept družinskosti z domačo hrano, pridelano na lastnih kmetijah, s toplim odnosom in zadovoljnimi obiskovalci.

Družinskost in toplina sta še naprej temeljni značilnosti naše stare tradicionalne slovenske gostilne in tudi danes gostom zagotavljamo bio prehrano pridelano z ljubeznijo na naših vrtovih ter  jim s tem nudimo številne visokokavostne kulinarične užitke. V ponudbi gostilna Florjančkov hram predstavlja kombinacijo med tako-imenovano tradicionalno in sodobno kuhinjo. Korenine so največkrat v dobrih domačih jedeh, stik s tradicijo pa je močan. Jedi se menjajo glede na letne čase in dostopnost živil in na ta način še dodatno ohranjamo svežino.

Danes dela tradicionalni zgradbi, v kateri je gostilna, družbo novozgrajeni hotel, odprt od avgusta 2015. S pestro ponudbo in osebnim pristopom svojim gostom predstavlja zgodovinsko in sodobno Ljubljano v polni luči, jim nudi vrhunsko udobje, individualen pristop, intimnost in zdrav način življenja.

Opening Hours

Monday

7.00 - 22.00

Tuesday

7.00 - 22.00

Wednesday

7.00 - 22.00

Thursday

7.00 - 22.00

Friday

7.00 - 22.00

Saturday

closed

Sunday

closed